MADELEINEFRANSSON -

Rågbröd

Publicerad 2014-08-24 18:32:00 i Tips

Gjorde kalljästa frukostmackor igårkväll som jäste över natten och gräddades imorse lagom till söndagsfrukosten. Prövade ett nytt recept jag hittat på internet och blev väldigt nöjd! Måste erkänna att jag älskar att baka bröd och lyckas för det mesta haha. Här får ni i alla fall receptet, jag använde både pumpakärnor och solrosfrön i mina bröd.
 
(taget från Frida Harju)

Nattjästa rågbullar

8 bröd (240 kcal/bröd)

 

 På kvällen

4 dl vatten (35 grader)

12 g jäst (1/4 paket)

1,5 tsk salt

1 msk honung

3 dl rågmjöl

4-5 dl vetemjöl

0,5 dl pumpakärnor eller solrosfrön

Till "garnering": Vatten och vallmofrön

 

Gör såhär: Mät upp vatten i en bunke och lös jäsen. Tillsätt salt, honung, pumpakärnor, rågmjöl och en del av vetemjölet och arbeta in.Tillsätt resten av vetemjölet. Degen skall vara något lösare än vanlig bröddeg då den är färdig.Täck bunken med gladpack och ställ in i kylen över natten.

 

På morgonen

Sätt ugnen på 250 grader. Placera en tom plåt mitt i ugnen. Placera ett bakplåtsspapper på en annan plåt. Täck ett bakbord med mjöl, och tippa ut degen på bordet.Platta ut degen med händerna till en längd som ska vara ca 35 cm lång och 10 cm bred. Vik sedan degen på bredden som ska bli 5 cm bred och 35 cm lång. Skär i 8 delar och placera ut på bakplåtspappret.

Pensla bröden med ljummet vatten och strö över vallmofrön. Då ugnen är varm ta ut plåten och dra över bakplåtspappret med bröden till den varma plåten. Placera mitt i ugnen och grädda i ca 15 minuter. Låt svalna under bakduk på galler. 

 
 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Prenumerera och dela